Arthroscopi

artroskopArthroscopi, kikkehullsteknikk, er en spesialisert undersøkelse av kneleddet for å fastslå med størst mulig sikkerhet hva som feiler leddet. I de fleste tilfeller vil det samtidig bli utført behandling av skader på leddkapsel, brusk og menisk.

 

Vi gjør oppmerksom på følgende:

På operasjonsdagen må du ikke være forkjølet, ha sår hals eller feber. Du må heller ikke ha skrubbsår, hudutslett eller kviser i kneområdet. I så fall ber vi deg kontakte oss.

 

Operasjon

En tynn glassfiberkikkert blir ført inn i kneleddet og bilde av leddets innside blir overført til en videoskjerm. Via 2 eller flere små snitt føres små haker og tenger inn i kneleddet for å utføre nødvendige inngrep.

Dersom en meniskoperasjon er nødvendig, tar inngrepet noe lenger tid. Det sprøytes lokalbedøvelse i kneet mot slutten av inngrepet. Det kan gi langvarig smertelinding.

Operasjonen utføres enten i full narkose eller lokalbedøvelse.

 

Etter operasjonen

Med moderne bedøvelsesmetoder kommer du deg raskt. Operasjonen utføres poliklinisk, hvilket innebærer at du reiser hjem samme dag.

 

Smerter

Du må regne med smerter, dels fra de små sårene foran på kneet, dels på grunn av hevelse i kneleddet. Hevelse forekommer alltid etter dette inngrepet og varer noen døgn/eventuelt noen uker. Bruk smertestillende som avtalt ved hjemreise.

 

Såret

Snittene (3 innstikksteder) dekkes kun med små bandasjer. Ingen tape, ingen sting. Snittene skal være tildekket i 10-12 dager. Bandasjene skal sitte på 3 døgn før du skifter første gang.

Det er normalt at det siver litt fra sårene i 1-2 dager, ettersom det benyttes skyllevæske ved undersøkelsen. Derfor forsterkes operasjonssåret med en tykk bandasje. Den kan fjernes etter 3 døgn.

 

Dusj/bandasje

Du kan dusje etter 3 døgn. Dusj da med bandasjene på. Etter dusjing fjernes bløte bandasjer og sårene tørkes med rent håndkle/lufttørres. Legg deretter på ren og tørr bandasje. Dersom det er nødvendig å dusje før 3 døgn, må du beskytte sårene mot vann.

 

Fysisk aktivitet

Etter operasjonen blir kneleddet bandasjert med elastisk bind. Hensikten er å motvirke hevelse, hvilket gjør at du kommer raskere i gang etter operasjonen. Den tykke bandasjen og det elastiske bindet kan fjernes etter 3 døgn. Benet bør holdes i ro det første døgnet etter operasjonen. Deretter gradvis økende belastning og øvelse.

Ta hensyn til eventuell hevelse og smerter. Etter 5-7 dager kan du begynne trening på ergometersykkel – økter av 5-10 minutter gjennom hele dagen.

 

Krykker

Vennligst ta med krykker på operasjonsdagen. Du kan hevende deg til hjemmesykepleien i din kommune for opplysning om utlån av krykker.

 

Blødning

Det hender at det oppstår en mindre blødning fra operasjonssårene som ofte ikke syes igjen. Legg da på tørr bandasje og det elastiske bindet på nytt. Sitt eller ligg med benet høyt.

 

Sykmelding

Har du et lett arbeid, behøver du ikke være sykmeldt over lengre tid, men det er vanlig med sykmelding 1-2 uker. Har du tungt fysisk arbeid trenger du sykmelding i 4 uker.

 

Kontroll

Kontroll hos operatøren 4 uker etter operasjonen.

 

Komplikasjoner

Såret kan bli noe irritert, og det er helt ufarlig. En viss risiko for blodpropp i benet og infeksjon av kneleddet finnes. Dette viser seg som en kraftig hevelse, økende smerte, rødme, varmefølelse av leggen og/eller kneleddet og feber. Ved tegn til komplikasjoner er det viktig at du kontakter oss:

 

Ringvoll Klinikken Hobøl  Tlf. 69 92 43 33

Ringvoll Klinikken Oslo    Tlf. 69 92 43 32

 

På kveld/natt/helg må du kontakte din lokale legevakt.

 

Våre priser

Klikk her for å se Ringvoll Klinikkens prisliste.

Les mer

Ventetider

PRIVAT/FORSIKRING:

Ortopedi:

Vurdering: 1 - 2 uker

Operasjon: ingen ventetid - time etter avtale

 

OFFENTLIGE AVTALER:

Ringvoll Klinikken har egen venteliste for de offentlige finansierte operasjonene,

se ventetider og type operasjoner i Hobøl og Oslo

Gastro-, koloskopi og ØNH ventetider klikk her.

Logg inn for medlemmer